2024 április 25., csütörtök
Póréhagymatorta Nyomtat Email
2009 május 17., vasárnap 15:20
Póréhagymatorta Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához vagy egy 20x30cm-es tepsihez):
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
A töltelékhez:
- 60 dkg póréhagyma
- 20 dkg szalonna
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet só, fekete bors, curry
- 20 dkg füstölt kolbász
- 2 tojás
- 2.5 dl tejföl

A tésztához az átszitált lisztet összegyúrjuk a sóval, a tojással és a kockára vágott vajjal. Lefedve, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A póréhagymát hosszában félbevágjuk, megmossuk, levágjuk ról a sötétzöld szárrészt és a gyökerét. A hagymát felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk és olajban aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, sóval, borssal és curryvel fűszerezzük. Fedő alatt 10 percig egészen gyenge tűzön pároljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát kinyújtjuk. A forma alját és körben az oldalát kibéleljük, majd villával többször megszurkáljuk. A kolbászt kis kockákra vágjuk és rászórjuk a tésztalapra. Rásimítjuk a póréhagymás tölteléket és ráöntjük a tojással, sóval, borssal összekevert tejfölt. A tésztát kb. 35 percig sütjük.

porehagymatorta1.jpg Póréhagymatorta Póréhagymatorta
Póréhagymatorta Póréhagymatorta Póréhagymatorta Póréhagymatorta


Add a comment
 
Apukám egyszerű pogácsája Nyomtat Email
2009 február 15., vasárnap 10:58

Hozzávalók:

- 1 egység túró
- 1 egység liszt
- 1 egység margarin
- só
- 1 db tojás a kenéshez

A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót (csak az a lényeg, hogy mindegyikből egyforma súly legyen) és összegyúrjuk. Fél órára (akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tojással megkenjük és kb. 20 perc alatt megsütjük.



Add a comment
 
Pesztós muffin Nyomtat Email
2008 december 07., vasárnap 20:31
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 2 bögre finomliszt
- 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 1 evőkanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 1 bögre tej
- 4 evőkanál növényi olaj
- 1 tojás
- 4 evőkanál pesztószósz

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk 12 muffinpapírt a muffinsütőbe.

Egy nagy tálban ekverjük össze a lisztet 2 evőkanál sajttal, a sütőporral és a sóval. Ezután kis tálban alaposan keverjük össze a tejet, az olajat és a tojást. Öntsük a lisztes keverékbe, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy átnedvesedjenek a száraz hozzávalók. Ne keverjük től! Kanalazzuk a tésztát a muffinformákba, de csak harmadáig töltsük meg őket. Keverjük össze a pesztószószt, majd 1 teáskanállal tegyünk mindegyik muffinformába, végül egyenletesen elosztva simítsuk rá a maradék tésztát. A maradék sajttal hintsük meg a muffinokat. Süssük 25-30 percig, vagy tűpróbáig.

Tegyük a muffinsütőt süteményrácsra és hagyjuk 5 percig hűlni a tésztát. Ezután emeljük át a formából a rácsra és várjuk meg, amíg kihűl.

(A sütés bibliája c. könyvből)

Add a comment
 
Szalonnás-sajtos muffin Nyomtat Email
2008 december 03., szerda 23:58
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 10-12 szelet bacon
- olaj
- 1 tojás
- 3/4 bögre tej
- 1 és 3/4 bögre liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 bögre reszelt cheddar sajt
- 1/csésze ropogós, mogyorós müzli

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nagy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk ropogósra a szalonnát. Csepegtessük le a zsírját (erre még szükségünk lesz), és ha szükséges, egészítsük ki annyi olajjal, hogy 5 ek. zsíradékunk legyen. Egy kis tálban keverjük össze a szalonna zsírját, a tojást és a tejet. Törjük apróra a ropogós szalonnát és tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Készítsünk mélyedést a keverék közepébe, öntsük bele a tojásos keveréket, és keverjük össze. Az a jó, ha csomós a massza. Adjuk hozzá a szalonnát, a sajtot és a müzlit. Kanalazzuk a masszát kikent (vagy papírral bélelt) muffinformába, de csak 3/4 részig töltsük meg őket.

Süssük 15-20 percig, azonnal vegyük ki a formákból és süteményrácsra téve hűtsük ki őket.

(A sütés bibliája c. könyvből)

Add a comment
 
Sörkifli Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 22:13

A sörkifli azért jó, mert ha van otthon bármilyen maradék felvágott, vagy csak egy kis szezámmag, mák, sajt, ezeket mind el lehet használni. Én most az alapreceptet írom le, a töltelékkel mindenki kedve szerint variálhat.

sorkifli.jpg Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 evőkanál só
- 3 evőkanál cukor
- 7 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 1.5 dl olaj
- 2 tojássárgája a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott tejben. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, beleöntjük a tejet, az olajat, végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük.
4 cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk és mindegyiket 8 szeletre vágjuk. Ha van töltelék, akkor beletesszük, ha nincs, üresen feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük ("magokkal" /sajttal megszórjuk), és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.



Add a comment
 
Kicsimama tepertős pogácsája Nyomtat Email
2008 augusztus 12., kedd 22:03
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 30 dkg darált tepertő
- 10 dkg margarin
- 4-5 csipetnyi só
- 4-5 kávéskanál őrölt bors (ízlés szerint)
- 70 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 1 tojás

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk. A tepertőt a margarinnal, a liszttel, a sóval és a borssal összemorzsoljuk, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt.

Összegyúrjuk, és legalább egy órát állni hagyjuk. (én ez idő alatt 2x meghajtogattam a tésztát)

Az egy óra leteltével kinyújtjuk, kiszaggatjuk, kicsit pihentetjük, tojással bekenjük és 20-25 perc alatt 230 fokos, gőzös sütőben megsütjük.
topispogi1.jpg topispogi2.jpg
topispogi3.jpg topispogi4.jpg topispogi4.jpg topispogi4.jpg


Add a comment
 
Töltött kifli pizzatésztából Nyomtat Email
2008 július 29., kedd 20:48
toltott.kifli.pizzatesztabol.jpg Hozzávalók:
A pizzatésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 2 dl olaj
- 0.5 dl tej
A töltelékhez:
- 2 vékony szál kolbász
- 3-4 paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma (lehet több is)
- oregano
- bazsalikom
- ketchup (az eredeti receptben 2 kis paradicsomkonzerv szerepelt)
- olívaolaj
- 20 dkg vékonyra vágott sonka
A tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- 15 dkg reszelt sajt

Az elmorzsolt élesztőre rászórjuk a sót, ráöntjük az olajat és a tejet, majd hozzáadjuk a lisztet. Letakarva egy órát pihentetjük. (nekünk a suliban úgy tanították, hogy az élesztő és a só ne keveredjen, mert nem kel meg a tészta, de itt ilyesmi nem történt).
Az egy óra pihenő alatt megpucoljuk a vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pucolás után fokhagymanyomón áttörjük, az előmelegített olivaolajon megfuttatjuk, hozzátesszük az oreganot és a bazsalikomot, majd a vékony karikákra vágott kolbászt. A megpucolt paradicsomokat és a paradicsompürét(ketchupot) is beleöntjük, összeforraljuk. A sonkát kockázzuk és csak a végén adjuk hozzá.

A tésztát 8 részre osztom, mindegyiket kerek formára nyújtom és 8 háromszöget vágok belőlük. Megtöltöm a töltelékkel és egy kis kanál vajjal, majd a tetejét megkenem tojással, megszórom sajttal és mehet a sütőbe. 200-220 fokon kb 30 percig sütöm.

(A receptet manka blogjában találtam.)



Add a comment
 
Savanyúkáposztás pogácsa Nyomtat Email
2008 július 23., szerda 11:53

Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 0.5 l tej,
- 25 dkg vaj,
- 2 tojássárgája,
- 50 dkg savanyú káposzta,
- 5 dkg élesztő,
- kiskanál cukor,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 tojás a kenéshez.

A káposztát apróra vágjuk, az élesztőt a tej felével és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a borssal összekeverjük. A tej másik felébe belekeverjük a sót és a tojássárgákat. Összekeverjük.
A vajat összemorzsoljuk a sós-borsos liszttel, hozzáadjuk az élesztőt és a tojásos tejet, valamint az apróra vágott káposztát, majd összegyúrjuk.
Kb. 1 órát hagyjuk kelni.
Kinyújtjuk, hajtogatjuk, kb. 20 percet pihenni hagyjuk. Újra kinyújtjuk, meghajtogatjuk, majd a 20 perces pihenő után kiszaggatjuk, tetejét bevagdossuk és megkenjük a tojással.
Közepesen forró sütőben 35 percig sütjük.



Add a comment
 
Hajtogatott túrós pogácsa Nyomtat Email
2008 június 19., csütörtök 18:06
hajtogatott.turos.pogacsa.jpg
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 25 dkg reszelt sajt
- 5 dkg élesztő
- 1 kk só

A hozzávalókat összegyúrjuk, (sajtból csak kb. 10 dkg-t). A tésztát 3x, 30 percenként hajtogatjuk. Hajtogatáskor megszórjuk reszelt sajttal. Ezután kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben sütjük.



Add a comment
 
Sajtos roló Nyomtat Email
2008 június 15., vasárnap 14:34
sajtos rolo Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 dkg só
- 0,01 dl ecet
- 1,25 dl víz
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk (az eredeti recept úgy szól, hogy kell csinálni vajas részt meg előtésztát, de ez nekem sose jön össze, úgyhogy mindent összegyúrok - esetleg több liszt mehet, amennyit a folyadék után felvesz), hűtőben 20-25 percig pihentetjük, kinyújtjuk, majd egyszer szimplán és egyszer duplán hajtogatjuk.

Újabb 20-25 perces pihentetés, aztán megint szimplán majd duplán hajtogatjuk. Újabb pihenő.
Kb. 6 mm vékonyra nyújtani a tésztalapot, megkenni tojással, 2 cm-es csíkokra vágni és feltekerni a sajtosroló csőre.(Fordulónál fedje kicsit az előzőt). Újabb tojáskenés, és 240 fokos, enyhén gőzös sütőben megsütni.
Ha nincs kedved vacakolni vele, akkor vegyél a boltban egy csomag leveles tésztát, nyújtsd ki, kend le, csavard fel, megint lekenés, aztán sütés. :)

Sajtkrém:
- 0,5 l tejszín
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg vaj/margarin
- 0.05 dkg só
- 8 tojássárgája

A vaj kivételével az összes hozzávalót összekeverni, nyílt lángon állandó keverés mellett felfőzni. Kihűteni, és vajjal kihabosítani. Nyomózsákba tölteni és a karikákat megtölteni vele.



Add a comment